Beugel plaatsen

Er zijn heel wat soorten beugels die een orthodontist kan gebruiken om tanden en kaken recht te zetten.

 

Vastzittende beugel, ook wel slotjes- of blokjesbeugel genoemd

De orthodontist of de assistent lijmt met speciale lijm (composiet, hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor witte vullingen bij de tandarts) brackets (orthodontische slotjes) op de tanden. Om grote kiezen worden soms ringetjes vastgelijmd. Vervolgens wordt er door de slotjes een draad vastgemaakt die de tanden op hun plaats duwt. De draad wordt tijdens de behandeling af en toe vervangen. De vastzittende beugel kan niet worden uitgenomen en vraagt dus extra aandacht bij het tandenpoetsen. Aan het eind van de actieve behandeling worden de slotjes en ringetjes weer verwijderd. Als goed is gepoetst tijdens de behandeling, is na de behandeling niet te zien dat er een beugel op de tanden heeft gezeten. Het gebit beschadigt er dus niet van.

 

Uitneembare beugel, losse beugels, plaatbeugel of blokbeugel (activator)

Een uitneembare beugel wordt door het orthodontisch laboratorium op maat gemaakt aan de hand van het gebitsmodel. Er zijn vaak meerdere afspraken in de praktijk nodig om dit soort beugels te maken. De beugel wordt door de orthodontist gepast en bijgesteld. Wanneer de beugel goed zit zal deze periodiek worden aangespannen tijdens een bezoek aan de orthodontist. De periode kan variëren van vier tot tien weken, afhankelijk van wat de beugel moet doen. Tevens worden bij ieder bezoek de vorderingen gecontroleerd en genoteerd.  Soms moet de beugel thuis met een speciaal sleuteltje worden aangedraaid. Bij het tandenpoetsen moet de beugel worden uitgedaan. Tanden en beugel moeten goed schoongemaakt worden.

 

Buitenbeugel, ook wel headgear genoemd

In sommige gevallen wordt de buitenbeugel verbonden aan een uitneembare beugel (activator). Meestal worden er echter ringetjes om de grote kiezen gelijmd waar de buitenbeugel in kan worden geplaatst. De buitenbeugel wordt door de orthodontist precies op maat gemaakt, waarna de patiënt geleerd wordt hoe de beugel aangedaan moet worden. De buitenbeugel kan tijdens het eten of tandenpoetsen worden afgedaan. De ringetjes om de kiezen blijven zitten tot de behandeling klaar is. De orthodontist zal aangeven hoeveel uur per etmaal de buitenbeugel gedragen moet worden voor het beste resultaat.

 

Hyrax , Quad Helix, RME

Dit zijn beugels die vastzitten in de mond. Het zijn echter geen slotjesbeugels. De beugel wordt bij de orthodontist vastgelijmd aan enkele kiezen. Deze beugels hebben tot doel de bovenkaak  te verbreden. Ze werken alleen als de kaak nog groeit, dus bij jeugdige patiënten.