De behandeling

Je gaat ieder halfjaar naar de tandarts. Je wilt tenslotte dat je gebit en tandvlees in tiptop conditie zijn en blijven. Maar je wilt ook mooie rechte tanden en een stralende lach. Ook daarover kan de tandarts je adviseren. Of je gaat meteen naar een specialist: de orthodontist.

Als de stand van de kaken (bijvoorbeeld een grote overbeet) of de stand van de tanden (ruimtegebrek of juist grote spleten) niet goed is, kan een orthodontistische behandeling nodig zijn. De tandarts kan dan een verwijzing naar de specialist (orthodontist) geven. Maar ook zonder verwijzing is iedereen welkom bij de orthodontist voor een advies. Bedenk daarbij: door de extra opleiding is de orthodontist bij uitstek de specialist die een advies kan geven over eenvoudige en ingewikkelde problemen.

De orthodontist kan dan tijdens een consult informatie geven over voor- en nadelen van een beugelbehandeling. En hij kan de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, uitleggen. Het kan ook zijn dat de orthodontist voor de behandeling overlegt met andere specialisten zoals een logopedist, een kaakchirurg of een parodontoloog.